Produktioner


Exempel på Douglas Productions produktioner


Kristinestad


HISTORIER FRÅN EN SMÅSTAD - KRISTINESTAD


Finlands näst minsta stad, Kristinestad, var en gång en av Finlands viktigaste sjöfartsstäder. I filmen bekantar vi oss med skeppsredarnas och sjömännens sekelgamla hus och ser hur senare generationer har lyckats bevara dem.
Filmen har fått stöd av Konstsamfundet och Svenska kulturfonden Producerad för Svenska Yle 2021





HISTORISKA ÅRTAL


En dokumentärserie i 20 delar om viktiga årtal i Finlands och Sveriges gemensamma historia. Producerad för Henry Wiklund/ Historiska bilder rf. och Hanaholmen 2020



Ekenäs


HISTORIER FRÅN EN SMÅSTAD - EKENÄS


Under ett par hundra år var Ekenäs det svenska rikets minsta stad. Ekenäs gamlastad är unik och dess äldsta byggnader är från 1700 talet. I dag är den ett paradis för pensionärer från huvudstadsområdet. Filmen har fått stöd av Konstsamfundet. Producerad för Svenska Yle 2019


Brunakärr
KÄRRET SOM FÖRVANDLADES TILL ETT PARADIS


Få känner till att ett litet paradis ligger gömd, mitt i Helsingfors, bakom höga kontorshus i slutet av Mannerheimvägen. Tre generationer helsingforsbor har med hårt arbete lyckats förvandla kärret till det blomstrande paradis det är i dag och när man stiger in i den hundraåriga koloniträdgården känns det som om tiden skulle ha stannat.
Filmen har fått stöd av Konstsamfundet och Stiftelsen Tre Smeder. Producerad för Svenska Yle 2018





Gloet

EN TIDSRESA I GLOET


Gloet är en av Helsingfors äldsta stadsdelar och där kan man se byggnader från tre århundraden. Stadsdelen har fått sitt namn efter den gyttjiga Gloviken. Gloet blev Helsingfors affärscentrum och i dag bor där mindre än 600 människor men där finns över 20.000 arbetsplatser.
Programmet har fått stöd av Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Stiftelsen Tre Smeder Producerad för Svenska Yle 2016


Kejsarpalatset


SLOTTETS HISTORIA - FRÅN KÖPMANSHUS TILL PRESIDENTENS SLOTT


När det mäktiga stenhuset stod färdig var det inget slott eller palats utan Heidenstrauchs köpmansgård. Huset som är en av Finlands värdefullaste byggnader har inhyst köpmän, lantdagsmän, rika borgare, kejsare, sårade ryska soldater, rödgardister, tysk och finsk militär samt presidenter med familjer och kanslister. Producerad för Svenska Yle 2015 även förevisad av SVT


Sibelius


SIBELIUS I KORPO


Inför Jean Sibelius 150-årsjubileum har Douglas Productions producerat dokumentären ”Sibelius i Korpo” i samarbete med Svenska Yle och Sveriges och Danmarks television.  Dokumentären berättar om Jean Sibelius och han syskons vistelse i Korpo somrarna 1886 och 87 och om musiken som han komponerade där. Beställare Svenska Yle, SVT och DR.



Domkyrkan

KRONOHAGEN

En berättelse om Helsingfors äldsta och intressantaste stadsdel Kronohagen.

Beställare Yle Fem

"Sirpa och Douglas Sivén har tidigare gjort serierna I våra kungars och kejsares fotspår för Yle.  Vid genomgången av stadsdelens historia finns samma eleganta noggrannhet som i serierna om stadsöverhuvudena. Intressanta arkitektoniska detaljer lyftas fram i en hisnande takt."
Onnimanni Liukkonen, Turun Sanomat




FRÅN KOJA TILL SLOTT - Dokumentär 28 min HD 2013

Raija Ohlin är en framgångsrik affärskvinna som äger Sveriges enda privatägda kungliga slott. Hur lyckades en fattig finsk invandrarflicka med det? I dokumentären görs en tidsresa i Raijas liv. Beställare  Yle FEM


I VÅRA KUNGARS FOTSPÅR en historieserie på 10 delar
Beställare Yle samproduktioner / Yle Teema och Yle Fem




Programserien har fått stöd av Svenska kulturfonden, Föreningen Konstsamfundet, Svenska litteratursällskapet samt Svenska folkskolans vänner.

Dokumentärserien berättar om tiden då Finland var Sveriges östra del ”Österlandet”. Hurdana var kungarna och regenterna?  Hur påverkade de Finlands öde? Under historiens gång finns många intressanta berättelser och minnen.

Sverige förde otaliga krig med sina grannländer om herraväldet över östersjöhandeln. Krigen drabbade ofta Finland hårt. Under 1600-talet blev det fattiga och glesbebodda Sverige en stormakt. I dokumentärserien får vi veta varför stormakten kollapsade och hur det påverkade Finland. Finland var en del av det svenska riket i över 600 år vilket är betydligt längre än vad Skåne och Blekinge har varit. Serien har filmats i Finland, Sverige, Danmark, Norge och Ryssland, och över 160 personer har intervjuats.


”Sverige-Finlands historia är underbar! - I våra kungars fotspår berättar i lugn takt hur en hednisk skogsprovins förvandlas till ett västerländskt samhälle och förevisar utan jäkt rikets viktiga byggnader. För den tiodelade serien har 160 sakkunniga intervjuats på autentiska platser med värdefulla föremål framför sig. Docenterna och kyrkornas representanter berättar fascinerande sägner om regenterna lika entusiastiskt som Lasse Pöysti en gång i tiden gjorde. Forskarnas iver smittar av sig. De framhåller dock hela tiden tvivel om sägnernas trovärdighet och betonar luckor i forskningen. Serien låter oss ana att det finns hemligheter i vår historia som man ännu inte löst. I första delen diskuteras hur den mytomspunna biskop Henriks korståg påverkade våra länder.”
Tero Kartastenpää, Tv-maailma



I KEJSARNAS FOTSPÅR


Keisarit


I KEJSARNAS FOTSPÅR
är en femdelad tv-serie om Finlands storfurstar och Rysslands kejsare.
Beställare: Yle Teema

I över hundra år var Rysslands kejsare storfurstar och regenter i Finland. Hurdana personer var dessa kejsare?  Hur verkade de i sina roller som världens mäktigaste monarker och Finlands regenter? Vi följer kejsarna på deras resor i Finland och vi får vara med om intressanta och överraskande händelser. Vi får bekanta oss med både kejsarnas och det finska storfurstendömets historia.

”En fin inhemsk historisk serie som jag genast fastnade för”.
Brita Passi, Iltalehti


”I dokumentärserien har använts mycket material och många sakkunniga. Trots det håller den, på ett berömvärt sätt, intresset levande för en vanlig tv-tittare”.
Ensio Ruohomäki, Hämeen sanomat





Aleksanteri I



Del 1:  Alexander I – Finlands storfurste 1809 - 1825

Kejsar Alexander I erövrade Finland och samtidigt vann han finländarnas hjärtan. Vid invigningen av Borgå lantdag blev kejsaren betagen av den 17-åriga fröken Ulla Möllersvärd. Berättelsen om kejsarens och Ullas romans lever kvar ännu i dag.
År 1819 reste Alexander runt i Finland. Ett så illa förberett statsbesök har knappast någonsin tidigare eller senare arrangerats i vårt land, men kejsaren var road. Han beskrev resan: ”Jag har fått en riktig rundtur, visserligen en aning ansträngande men den har inte saknat roliga inslag. Och det är säkert att jag aldrig kommer att glömma min trevliga resa.”




Nikolai I


Del 2: Nikolaj I – Finlands storfurste 1825-1855
 
Nikolaj hade en imponerande och respektgivande framtoning och gestalt. Var han än rörde sig, till fots eller häst, kunde man se att han var en kejsare, enligt Zacharias Topelius.
Under Nikolajs regeringstid utvecklades Finlands förvaltning och ekonomin blomstrade. Då kejsarens ämbetsmän kritiserade Finlands särställning utropade Nikolaj: ”Lämna finländarna i fred! Finland är den enda provinsen i mitt stora rike som inte en enda gång förorsakat mig besvär eller missbelåtenhet.”




Aleksanteri II


Del 3: Alexander II – Finlands storfurste 1855-1881

Alexander II var finländarnas favoritkejsare. Han lät sammankalla lantdagen som inte hade samlats på närmare 50 år. Alexander II försökte åstadkomma flera stora reformer, varav frigivningen av de livegna i Ryssland var den största. Under Alexanders tid industrialiserades Finland, och landet blomstrade. Den första stora industrimässan hölls i Brunsparken 1876. Även kejsaren besökte mässan. ”Hans anlete ljusnade när han såg det tekniska kunnandet som uppnåtts i Finland under hans regeringstid”, skrev Topelius.







Del 4: Alexander III - Finlands storfurste 1881 - 1894 

Alexander III har ansetts vara den storfurste som bäst har respekterat Finlands grundlagar. Alexander och hans gemål Dagmar trivdes i den finska skärgården, där det har bevarats många minnen från deras besök. Den kejserliga fiskestugan i Langinkoski är kanske det bäst bevarade minnesmärket. I fiskestugan kunde kejsarfamiljen föra ett naturnära och enkelt liv, enligt det ryska hovet, kanske ett alltför enkelt.




Nikolai II


Del 5: Nikolaj II – Finlands storfurste 1894 – 1917

Fast Nikolaj II inte som regent uppfattades som en vän av Finland så vistades han gärna med sin familj i den finländska skärgården. Kejsarfamiljen semestrade i Vederlax kommun varje sommar ända till första världskriget.  Då kriget tvingade kejsaren att avbryta sin semester och återvända till St. Petersburg sade han: ”Dessa tårar är kanske de första sanna tårar som ni ser i er kejsares ögon.”




Eero Erkko


EERO ERKKO
 
Dokumentär om Päivälehtis grundare och ägare av Helsingin Sanomat.
Producerad för Helsingin Sanomain Säätiö,







POSTKORTETS HISTORIA

En 10 delad dokumentärserie om postkortets historia I Finland
producerad för Postmuseet







SKATUDDEN

En berättelse om stadsdelen Skatuddens historia
Beställare: Yle Fst

”Skatudden är ett ovanigt lyckat dokument om ett av Helsingfors intressanta stadsdelar”.
Arja Aho, Helsingin Sanomat




Johan Simberg


FRÅN SCENEN TILL SKÄREN – SKÅDESPELARE JOHAN SIMBERGS NYA ROLL

Johan Simberg sade upp sig från sitt arbete som skådespelare på Åbo Svenska Teater och började arbeta som postiljon i Korpo skärgården.
Yle Fst samproduktion 
Visades på Sveriges television SVT 1 och SVT 2 kanalerna

”I det varma Seportaget följer vi under ett år Simbergs liv och arbete i den vackra skärgården. Seportaget ger en bild av ett lyckligt liv. T.o.m. de förtjusande hundarna tycker om denna sympatiska posteljon och vice versa”.
Arja Aho Helsingin Sanomat







ALBERT EDELFELT

Dokumentärfilmen berättar om Albert Edelfelts konst och liv. Det är historien om en känslig ung man som med tiden blir en av Finlands berömdaste konstnärer.
Beställare: Yle Teema och Norges television NRK




FINSKA FOTOGRAFER, tv-dokumentärserie i 9 delar

För Yle Fst och Yle Teema
Programserien har fått bidrag av: Statens kommitté för fotokonst och AVEK – Centralen för audiovisuell kultur.


Signe Brander

SIGNES HELSINGFORS

Gjord i samarbete med Helsingfors Stadsmuseums bildarkiv
Beställare: Yle Fst och Yle Teema

”Helsingfors betraktad genom Signes ögon är en riktig liten pärla för dem som är intresserade av huvudstadens historia”.
Petri Immonen, HS




Daniel Nyblin


DANIEL NYBLIN FINSKA FOTOGRAFINS FADER

Gjord i samarbete med Museiverkets historiska bildarkiv
Beställare: Yle Fst och Yle Teema




Johan Reinberg


ÅBOFOTOGRAFEN JOHAN JAKOB REINBERG
 
Gjord i samarbete med Åbo landskapsmuseums bildarkiv och Åbo Akademis bildarkiv.
Beställare: Yle Fst och Yle Teema




Victor Barsokevitch


KUOPIO FOTOGRAFEN VICTOR BARSOKEVITSCH


Gjord i samarbete med Kuopios Kulturhistoriska museum.
Beställare: Yle Fst och Yle Teema




Karl Ståhlberg

FINSKA FOTOKONSTENS OCH FILMENS BANBRYTARE KARL EMIL STÅHLBERG

Gjord i samarbete med Museiverkets historiska bildarkiv och Finlands Filmarkiv.
Beställare: Yle Fst och Yle Teema




Ivan Timiriasew


IVAN TIMIRIASEW

Gjord i samarbete med Museiverkets historiska bildarkiv och Helsingfors Stadsmuseums bildarkiv
Beställare: Yle Fst och Yle Teema








AFK – de första amatörfotograferna

Gjord i samarbete med AFK – Amatörfotograferna i Helsingfors.
Beställare: Yle Fst och Yle Teema




Kuvasiskot


KUVASISKOT – porträttfotografins mästare

Gjord i samarbete med Margit Ekholm en av Kuvasiskot.
Beställare: Yle Fst och Yle Teema







DE SISTA BARKSKEPPEN

En berättelse om världens sista segelflotta som seglade med vetelast från Australien till England. Dess ägare var den egensinnige redaren Gustaf Erikson från Mariehamn. Gjord i samarbete med Ålands sjöfartsmusum.
Beställare: Yle TV1 och Sveriges Television SVT

Filmen har fått Tammerfors filmfestivals ungdomsråds pris:
”en varm, fin och intressant dokumentär som dessutom ofta var t.o.m. rolig”





Herzogen Cecilie


BREV FRÅN EN ÅLANDSBARK

Berättsen om en segling 1932 från Mariehamn till Australien med veteseglaren Herzogin Cecilie. Programmet baserar sig på brev som sjömanseleven Pierre Norrlins skrev hem från resan.
Beställare: Yle Fst och Sveriges Television SVT




Sveaborg


SVEABORG - NORDENS GIBRALTAR

är en prisbelönad dokumentär. Programmet belönades vid den den årliga finska Media & Message festivalen med grand prix och var årets bästa program. Dessutom belönades det för för bästa ljud. Programmet har sex kanalers surround ljud och förevisas på svenska, finska, engelska, ryska, tyska, franska och japanska. Programmet kan ses på Sveaborg
Beställare Ehrensvärd-stiftelsen och  Sveaborgs förvaltningsnämnd samt Yle Fst




Ultima Thule


ULTIMA THULE


Ett program om Finlands historia och konst från stenåldern till idag.
Programmet har gjorts för Konstcentret Retretti samt Yle Fst

”Ultima Thule är en resa till landet långt upp i norr samt en berättelse om dess mytiska historia, men det är även en berättelse om förhållanden under kungar och kejsare ... programmet har fått både pris och beröm.”
Kirsikka Moring, HS







KUNGARNAS OCH KEJSARNAS HELSINGFORS

Två dokumentärfilmer som berättar om Helsingfors historia under kungarna och kejsarna.
Beställare Helsingfors stad samt Yle TV1

”Redan i en andra repris ser vi programmen om Helsingfors historia ... dokumentserien är kunnigt gjord och den är åskådlig och informativ.”
Hannu Nieminen, IS







Copyright Douglas Productions 2021