AktuelltKÄRRET SOM FÖRVANDLADES TILL ETT PARADIS
visas på Yle FEM i maj 2018
Filmens längd är 58 min
Dokumentären är regisserad av Douglas Sivén och producerad av Sirpa & Douglas Sivén / Douglas Productions i samarbete med Jenny Westergård/Svenska Yle 2018
Dokumentären har fått stöd av Konstsamfundet, Stiftelsen Tre Smeder och Helsingfors svenska bostadsstiftelse

Brunakärr
 
Tre generationer helsingforsbor har med hårt arbete lyckats förvandla kärret till ett blomstrande koloniområde.

 Brunakarr
Få känner till att ett litet paradis ligger gömd, mitt i Helsingfors, bakom höga kontorshus i slutet av Mannerheimvägen.

 
 Brunakärr
Allt fler barnfamiljer har köpt lotter i koloniträdgården.
 

Brunakärr
Många kolonister har dekorerat sina lotter med roliga detaljer.


Få känner till att ett litet paradis ligger gömd, mitt i Helsingfors, bakom höga kontorshus i slutet av Mannerheimvägen. När man stiger in i den hundraåriga koloniträdgården i Brunakärr känns det som om tiden skulle ha stannat. Tre generationer helsingforsbor har med hårt arbete lyckats förvandla kärret i Lillhoplax till ett blomstrande koloniområde. En kolonist berättar: Ett paradis anser vi alla att det här är. Man får sysselsättning, frisk luft och trevliga grannar. Vad kan man mera önska? - Vad är trädgårdens funktion i dag och hur ser dess framtid ut?

Den ursprungliga idén med koloniträdgårdar att fattiga arbetare skulle odla sin egen mat finns inte mera. Då Brunakärr koloniträdgård grundades för hundra år sedan rådde det stor brist på mat i landet, första världskriget pågick fortfarande och inbördeskriget hade just avslutats. Initiativtagarna till koloniträdgården kunde knappast föreställa sig att kampen med att besegra kärret skulle bli så mödosam. Förhållandena var allt annat än idylliska. Jordmånen bestod av mossig ängsmark på lerbotten. Från Savelas svingård strömmade gödselvatten in i koloniträdgården och de få och grunda dikena kunde inte avleda vattnet. En av de första kolonisterna har berättat: Det gick inte att plöja, hästarna sjönk djupt i kärret. Om hösten var här såna översvämningar att männen bar sina hustrur och barn på ryggen för att komma till sina parceller.


Copyright Douglas Productions 2017